Intressant inlägg skriven av Carl Magnus Helgegren, där han uttalar sig om den brutala verkligheten bakom dataspelen.

Carl-Magnus Helgegren som reagerade på sina barns krigs tv-spel och tog sina barn till en krigszon för att de skulle förstå krigets realiteter. Han tycker att föräldrar borde ta mer ansvar för vad barnen spelar för spel. Klicka här för att komma till Carl Magnus Helgegrens debatt artikel Internetakuten tipsar. Han blir även intervjuad i Sveriges Radio, lyssna här Våldsamma dataspel – tog med sina barn till en krigszon 

När vi visste hur det såg ut i verkligheten var vi inte så sugna på att spela spel där man knivhugger och skjuter människor, säger sönerna i Gomorron Sverige. Titta på klippet här Villkoret för att spela krigsspel – åk till en krigszon

Det är många tyvärr idag som inte vet om vilka effekter som vissa typer av spel kan utveckla. Det stämmer att det ännu inte finns några studier eller forskning som påvisar långsiktiga effekter kring våldsamma beteenden i kombination med våldsamma spel som t ex Call of duty eller andra typer FPS (First Person Shooter) spel. Dock finns det studier som påvisar att det finna kortsiktiga effekter kring våldsamma beteenden (klicka för att komma till länk) – Studier och forskning. När vi spelar vissa typer av dataspel, framförallt spel där vi behöver fly eller attackera så aktiveras vårt ”Flight eller fight” system som är biologist inbyggt i våra kroppar, som är till för att vi skall kunna överleva.Detta sker när vi behöver attackera eller fly. När detta händer går vår puls upp och vi blir svettiga, mer fokuserade och vår kropp blir mer alert och redo för att strida eller fly. Detta är vårt adrenalin system och kortisol som utsöndras i våra kroppar och som gör oss beredda.Våra kroppar och nervsystem känner ingen skillnad om du är i verklig fara eller om du spelar ett våldsamt dataspel.

Om vi då har en pojke som har en kropp pumpad med adrenalin och kortisol i kroppen och är mitt uppe i en match, en mamma kommer in i rummet för att dra ut sladden efter att ha tjatat åtskilliga gånger. Vad tror ni händer?

Dr Robert Stickgold och hans forskargrupp vid Harvard University publicerade ett experiment i tidskriften Science som visade att människor som spelade dataspelet Tetris i sju timmar under en period av tre dagar började upplevda en form av hallucination från spelet. Detta fenomen kallas för Tetriseffekten. Tetris är ett data- och TV-spel från 80-talet som, lite förenklat, går ut på att ordna fallande kuber i heltäckande rader. De som hade spelat länge började se den verkliga världen i kuber, började tänka på hur olika former i verkligheten skulle kunna passa ihop. Tetris- effekten kan drabba en person som spelar väldigt mycket och märks genom att spelaren ser den virtuella världen framför sig, lever kvar där när man har stängt av datorn för att kanske planera nästa strategi eller nya objekt till sin karaktär.

Därför vet vi idag att Tetris effekten lever kvar i oss även efter vi stängt av våra spel. Vad händer då när vi tillbringar en massa timmar varje dag med att skjuta folk (headshots för att få mer poäng)? Det är klart att vi fortfarande efter ett avslutat spel har aktuella bilder och upplevelsen kvar i oss. bara för att det är ”Out of sight” betyder inte att det är ”Out of mind”. Genom att upprepa detta beteende har vi en tendens att normalisera våldet.

Vi hyllar Carl Magnus Helgegrens sätt att agera eftersom det gav tydlig effekt. Barnen förstod verkligheten bakom våldet och valde därefter själv att avstå från krigsspelen. Därför tycker vi att åldersgränserna skall hållas. Det är inte ok att en 10 eller en 11 åring skall spela krigsspel som har en 18 års gräns. Utöver det har vi egentligen inget emot dessa spel, så länge man gör det med moderation och att man har åldern inne.

Du som förälder är alltid den som är ansvarig över vad dina barn har för slags aktiviteter, detta gäller även vilka spel man spelar.  Våra barns hjärnor blir inte fullt utväxta förrän man når 20 + åldern, därför bör man vara extra varsam med vad det är för typ av stimulans våra barn blir utsatta för.

Vårt tips är att ta reda på vad det är för spel som era barn spelar och vad det är för slags innehåll. En rekommendation är att gå in på PEGI, det är en organisation för dem som vill veta mer om vad spelen innehåller och vad åldersgränserna och symbolerna står för.