Experter: Våldssex i ”GTA V” kan trigga igång våld mot kvinnor i verkligheten

Metro Uppmärksammar en artikel om GTA V på följande sätt.

Ett uppmärksammat Youtubeklipp visar hur en spelare i ”GTA V” plockar upp en prostituerad kvinna i sin bil, betalar henne för att ha se sex med honom innan han slår henne medvetslös med ett knytnävsslag och lämnar henne liggandes på marken.

Den kontroversiella tv-spelsserien ”GTA” är känd för att vara våldsam och har en lång historia av att låta spelare råna, tortera och mörda personer i spelet. Prostituerade och strippor har förekommit i spelet tidigare men det är först nu i den senaste utgåvan som spelare kan titta på medan de har sex med en prostituerad och efteråt ges möjligheten att misshandla eller mörda henne.

– Män som tittar på en viss typ av pornografi är mer sannolika att tro på myten att kvinnor njuter av att bli våldtagna. Så sett till all forskning, ja, det verkar möjligt att spela ett tv-spel som innehåller sex med och mord på prostituerade kan ha en effekt på attityder gentemot kvinnor, säger Jean Twenge, psykologiprofessor vid san Diegos State University till IB Times.

Jacqueline Helfgott, och professor i straffrätt vid Seattle University har undersökt sambandet mellan tv-spel och våld och säger att våldsamma spel kan fungera som en riskfaktor för personer som är mottagliga för våldsamt beteende. Hon säger till IB Times att regelbundet spelande av ”GTA V” kan leda till en förstärkning av våldsamma fantasier hos vissa spelare.

– För individer som redan har sexuellt våldsamma fantasier erbjuder det här en fristad för att ”öva” på aktiviteter som ger näring till fantasierna genom redan existerande kognitiva manus, säger Jacqueline Helfgott.

Obs: Varning för starka bilder.

Klicka här för att komma till länken Internetakuten tipsar Eller klicka här för att komma till en länk där en panel i aftonbladets TV diskuterar innehållet i GTA V  Internetakuten tipsar

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/2/5/a/internetakuten.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera