Den vanliga svaret som brukar dyka upp när en sådan här artikel släpps är ”Tror inte det beror på tv-spelet, handlar ju i grund och botten om att det är en sjuk människa, hade det inte varit en dator hade det varit något annat som triggat denna person.

Självklart är det ju så….I dem flesta fallen är det alltid något bakomliggande som är problematiken och som leder oftast till olika typer av missbruk, dvs något som får dem att fly för att må bättre. När man spelar spel så aktiverar man oftast ett ”flight eller fight” system som leder till ökad adrenalin och kortisol påslag för gamers. Tänk dig då en pojke som redan mår dåligt på grund av många orsaker och sen hittar en lättnad genom spel, en mamma som får nog, rusar in och drar ut sladden. Vad händer då? Pojken är mitt i ett spel där rankning, status, självkänsla är viktigt, samtidigt som hans adrenalin är upp-pumpad, kanske spelar FPS spel där man skjuter folk i huvudet för att få mer poäng. Självklart kan spelet ha en del i det om ens autonoma nervsystem är aktiverad, det blir lättare att man blir triggad då!

Så spel är aldrig en grundorsak men kan hjälpa till med våldsamma beteenden. Forskning har visat kortsiktiga våldsamma beteenden hos spelare som spelar våldsamma spel (klicka här för att komma till länk) Internetakuten tipsar

Men visst… Kankse om man tog bort en banan från pojken skulle orsaka samma reaktion. Vem vet..