Spelberoende

Tvångsmässigt spelande på internet via onlinespel, aktiehandel, eller användning av online-auktioner på webbplatser som eBay resulterar ofta i ekonomiska och arbetsrelaterade problem.

450_spel

Medan spelberoendet har varit ett välkänt problem i flera år, har tillgången till internet gjort det betydligt mer tillgängligt. Internet har också gjort det svårare för tillfrisknande spelare att undvika återfall. Människor som inte bor i närhet av ett fysiskt casino har nu möjlighet att spela med pengar dygnet runt på nätet, alla dagar i veckan. Oavsett om man satsar på sport, skraplotter, roulette, poker eller drar i Jack Vegas-maskiner kan ett spelberoende sabotera både ens relationer och ekonomi. Oftast leder missbruket till en ekonomisk kollaps. Man kanske börjar göra saker man aldrig trodde man skulle kunna göra – som att stjäla pengar – för att betala skulder.

Att sluta spela kanske låter omöjligt. Med rätt hjälp klarar man dock av att hantera missbruket och att återta kontrollen över sitt liv. Ofta kan andra typer av missbruk som alkohol- och narkotikaberoende samextistera med spelberoende. Det är i så fall viktigt att även dessa missbruk behandlas.

Myter och fakta

MYT: Du måste spela varje dag för att kunna vara i ett spelberoende.

FAKTA: En som befinner sig i ett spelberoende kan spela både ofta och ibland. Ett spelande är endast ett problem om det orsakar problem.

MYT: Spelandet är egentligen inte ett problem om spelaren har råd.

FAKTA: Problem som orsakas på grund av överdrivet spelande är inte bara en ekonomisk fråga. För mycket tid som läggs ner på sitt spelande kan leda till splittrade familjer och förlust av vänner.

MYT: Partnern är skyldig till att den som har hamnat i ett spelberoende börjar spela.

FAKTA: Spelmissbrukaren rationaliserar ofta sitt beteende. Att skylla på andra är ett sätt att undvika sitt eget ansvar och handlingar, bland annat vad som behövs för att lösa problemet.

MYT: Om en spelmissbrukare blir skyldig en massa pengar, ska närstående hjälpa till att betala av skulderna.

FAKTA: Den korta lösningen kan tyckas vara det rätta att göra. Att betala av spelarens skuld kan faktiskt göra saken värre, eftersom man då agerar som möjliggörare och tillåter spelproblematiken att fortsätta.

Det första steget är att erkänna problemen. Vänta inte till det är för sent.
Ta kontakt med oss redan idag för att prata med en terapeut!