Vad är digital stress?

Internet är en konstant källa till information och underhållning. Smarttelefoner, surfplattor och bärbara datorer möjliggör ständig uppkoppling till e-post, bloggar,  sociala nätverk och andra digitala kommunikationsmedel. Hur mycket är då för mycket internetanvändning?

Hälsosam kontra ohälsosam internetanvändning

Varje persons användning av Internet är olika. Du kan behöva använda Internet i stor utsträckning för ditt arbete, till exempel, eller kanske är du starkt beroende av sociala nätverkssajter för att hålla kontakt med avlägsna vänner och familj. Att Spendera mycket tid på nätet blir bara ett problem när det absorberar för mycket av din tid, vilket gör att du

lan

försummar dina relationer, ditt arbete, skola eller andra viktiga saker i ditt liv. Om du fortsätter att upprepa tvångsmässigt Internet beteende trots de negativa konsekvenser i ditt offline liv, då är det dags att skapa en ny balans.

Hur blir människor digitalt stressade av Internet?

För att kunna lindra obehagliga och överväldigande känslor vänder sig många människor till Internet för att hantera stress, ensamhet, depression och ångest. När du har en dålig dag och letar efter nya sätt att fly från dina problem eller för att snabbt lindra stress kan Internet vara en utväg. Förlora dig själv på nätet kan tillfälligt få känslor såsom ensamhet, stress, ångest, depression och tristess att försvinna. Internet kan erbjuda mycket bekvämlighet, dock viktigt att komma ihåg att det finns friskare (och effektivare) sätt att hålla svåra känslor i schack. Dessa kan omfatta träna, meditera, och öva enkla andningsövningar.

För många människor är det en viktig aspekt att kunna övervinna deras Internet och datorberoende och hitta alternativa sätt att kunna hantera dessa svåra känslor. Även när din Internet- användning är tillbaka till sunda nivåer kommer smärtsamma och obehagliga känslor att vara kvar. Det är värt att spendera tid och reflektera på de olika sätt du hanterar stressiga situationer och de dagliga irritationer som normalt skulle ha dykt upp om du inte var uppkopplad på nätet.

Riskfaktorer och symptom på internetmissbruk

Det finns inga fastställda timmar per dag eller antal skickade meddelanden som difinitivt avgör om någon lider av ett internetmissbruk. Symptom varierar från person till person. Här listar vi vanliga riskfaktorer och symptom att hålla koll på.

Du löper större risk att bli digitalt sressad om du:

LIDER AV ÅNGEST Du använder internet för att distrahera dig från dina bekymmer och rädslor. Ångest följd av tvångssyndrom kan bidra till överdriven e-kontroll och tvångsmässigt användning av internet.

ÄR DEPRIMERAD Internet kan vara en flykt från depression, men för mycket tid på nätet kan göra saker värre. Internetberoende bidrar ytterligare till stress, isolering och ensamhet.

HAR ANDRA BEROENDEN Många som överdrivet använder sin teknologi lider även av andra beroenden, såsom av droger, alkohol, spel, och sex.

SAKNAR SOCIALT STÖD Internetmissbrukare använder ofta sociala nätverkssajter, snabbmeddelanden eller onlinespel som ett säkert sätt att skapa nya relationer.

ÄR EN OLYCKLIG TONÅRING Du kanske undrar var du passar in? På internet känner du dig mer bekväm än när du umgås med verkliga vänner.

ÄR PASSIV Du rör på dig mindre och är mindre socialt aktiv.

ÄR STRESSAD Medan vissa människor använder internet för att lindra stress, kan det ha en motsatt effekt på andra. Ju längre du spenderar på nätet, desto högre stressnivå får du.

Symptom med att vara digitalt stressad är individuella men det finns några allmänna varningssignaler för dig som:

FÖRLORAR TIDSPERSPEKTIVET Tillbringar du ofta längre tid på internet än du hade tänkt? Blir du irriterad om din tid online avbryts?

BLIR DISTRAHERAD Har problem med att slutföra arbetsuppgifter på jobbet eller hemma? Ligger det ofta en hög med tvätt och lite mat i kylen för att du har varit upptagen på nätet?

JOBBAR ÖVER Arbetar du över mycket eftersom du inte har slutfört ditt arbete i tid? Befinner du dig på jobbet efter alla andra har gått hem så att du kan använda internet ostört?

ISOLERAR DIG Isolerar du dig från familj och vänner? Blir ditt sociala liv lidande på grund av all tid du spenderar på nätet?

KÄNNER SKULD Blir du ofta defensiv kring din internetanvändning? Är du trött på att din partner tjatar på dig att du skall stänga av datorn och umgås? Döljer eller ljuger du om ditt surfande för familjen eller chefen?

VENTILERAR PÅ NÄTET Blir du euforisk när du deltar i aktiviteter på internet? Använder du internet som en ventil när du är stressad eller ledsen? Surfar du för sexuell tillfredsställelse? Har du försökt att begränsa ditt internetanvändande men misslyckats?

HAR FYSISKA OBEHAG SOM

  • Torra ögon
  • Värk i nacken
  • Svår huvudvärk
  • Sömnstörningar
  • Viktökning eller viktminskning
  • Smärta och domningar i händer och handleder