Dataspelsmissbruk

Tvångsmässigt datorprogrammerande och spelande av tv-spel eller dataspel blir ett stort problem när relationer i spelens värld blir viktigare än den med familj och vänner.

450_gamingkid

För de flesta ungdomar som spelar spel på en dator, spelkonsol eller liknande är ”gaming” bara en fritidsaktivitet. De kan med andra ord balansera de många kraven i skolan, inom sportaktiviteter, på arbetet eller inom familjelivet.

Spelandet övergår från vanligt bruk till riskbruk/missbruk när det börjar inkräkta alltför mycket på övriga sysselsättningar, på relationer till andra människor eller när det nämnvärt går ut över strävan mot andra mål, som exempelvis bra betyg eller idrottsresultat.

Dataspel – särskilt onlinebaserade spel som World of Warcraft, League Of Legends eller Call of Duty – möjliggör för spelarna att bete sig annorlunda än normalt. Fler sidor i personligheten blir synliga, exempelvis kan ett blygt barn plötsligt bli sällskapligt och ett passivt barn bli aggressivt.

Ungdomar som känner sig maktlösa i sitt dagliga liv får plötsligt förmågan att ta kommandot över arméer, köra och krascha bilar och utlösa kaos i en virtuell värld utan några verkliga konsekvenser. Det blir självklart lockande. När denna pojke eller flicka känner att den ”verkliga världen” är alltför utmanande, blir den virtuella världen en bekvämt kravlös plats att ta sin tillflykt till.

Dataspels- och internetmissbruk som skulle kunna leda till beroendesjukdom är i dagsläget inte inräknat i den allmänt vedertagna handboken för mentala störningar, DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Många inom psykvården upplever dock att dataspelande utlöser en beroendeframkallande process som liknar densamma för kasinospel. Enligt vissa uppskattningar har så många som tio procent av spelarna symtom på beroende.

Symptom på data- eller tv-spelsmissbruk

  • Man är irriterad, lättretlig och vresig när man inte spelar
  • Man ägnar en allt större del av fritiden åt dataspel
  • Man är väldigt trött och somnar i skolan
  • Man ligger efter med skolarbetet och skjuter på läxläsning
  • Man får sämre betyg i skolan
  • Man ljuger om dataspelandet
  • Man spelar hellre än träffar kompisar och/eller familj
  • Man hoppar av andra fritidsaktiviteter

Fysiska symtom som kan vara tecken på missbruk, är bland annat värk i ryggen, nacken eller huvudet. Torra ögon, sämre blodcirkulation (kalla fötter och händer) på grund av för mycket stillasittande, slarv med mat och sömn, försummad personlig hygien, karpaltunnelsyndrom (motorisk överbelastning) med exempelvis domningar i händer och armar är andra vanliga tecken på missbruk.

Kontakta oss för ett rådgivningsmöte och för att få en fingervisning om spelandet är ett problem eller inte. Läs mer om dataspelsmissbruk på vår systerhemsida Dataspelsakuten >

450x316_joystick