Mobilmissbruk

Kollar du din ”feed” på Facebook, Twitter, Instagram eller andra sociala nätverkssajter från mobilen mer än 10 gånger om dagen? I så fall kanske du har ett missbruksproblem.

Alltsedan de smarta telefonerna kom och blev en viktig del av vår vardag, har vårt sätt att kommunicera med andra människor förändrats. I vissa fall har detta fenomen lett till en förbättring. I andra fall har mobilerna försämrat kommunikationen och fått oss att må dåligt.

Antal procent som hellre skulle välja daglig användning av sin mobiltelefon istället för:

Alkohol 70
Choklad 63
Koffein 55
Motion 54
Sex 33
Tandborste 22
Skor 21
Mobilen har till och med blivit kallad för ”den nya cigaretten” – något man har med sig i fickan hela tiden och som man plockar upp åtskilliga gånger under dagen. En australiensisk undersökning från 2011 visade att unga människor spenderar upp till sju timmar per dag på att interagera med sina telefoner. En nyligen genomförd amerikansk studie fann att det är svårare att stå emot ett nytt textmeddelande än en nikotinkick. En av tre konsumenter skulle dessutom hellre ge upp sex än sin mobiltelefon.

Om du känner att mobiltelefonen har för stort inflytande på dig så kan du kontakta oss för ett rådgivningsmöte. Observera att testet inte har ett diagnostiskt värde och resultatet inte är absolut. Däremot ger det en bra fingervisning om ett begynnande missbruk finns eller inte.

450x320_weloveit

Sex faktorer som gör att mobiltelefoner kan skapa ett missbruk

Allt ryms i en telefon; Google, GPS, kalender, kontakter, chattforum, skype, sms, planeringslistor, kamera, videokamera, bilder, tågtabeller och tusentals andra appar. Vi kan nå allt och alla samt få information om vad som helst när vi vill. Detta skapar en känsla av att ha makt och kontroll.
Datateknik kan vara beroendeframkallande eftersom det är psykoaktivt. Det vill säga, tekniken har förmågan att ändra sinnestillståndet utan att ta omvägen via sinnena. E-post i synnerhet, ger oss tillfredsställelse på grund av vad psykologer kallar för variabel utväxlingsförstärkning. Vi vet aldrig när vi får ett spännande mail, så vi kollar vår inbox konstant, om och om igen. Det är som spelautomater med vilka vi söker lustfyllda kickar.

Ett berömt experiment med barn fann att överraskande belöningar är tre gånger mer motiverande än förutsägbara belöningar. Barnen fick olika kritor att rita med. Hälften lovades godis om de ritade och hälften blev inte lovade någonting. Oavsett om godis utlovats eller ej, fick alla barn godis. Den hälft som fick belöningen som en oförutsedd överraskning reagerade med att tillbringa tre gånger så lång tid med att rita jämfört med den hälft som visste om den från början.

De företag som skapar överraskande belöningar – sociala förmåner – i våra mobiler utnyttjar en av de mest kraftfulla av mänskliga drivkrafter. 52 % av Facebooks 845 miljoner dagligen aktiva användare ansluter sig via sin mobil. Mobilen gör det enklare än någonsin att komma åt och dela information. Skype och olika chattforum har möjliggjort ständig uppkoppling med hela världen.

Psykologer har länge vetat att hjärnan har en svaghet när det gäller kortsiktiga belöningar. De flesta människor som gör planer för nästa veckas dessert kommer troligtvis välja frukt framför choklad. Om desserten ska ätas direkt, är vår viljestyrka dock inte lika stark. De flesta av oss väljer då chokladen.

Enkelheten i dagens mobiltelefon gör att vi snabbt och effektivt löser våra problem med några knapptryckningar. Undrar vi var den närmsta pizzerian ligger, tar vi bara fram telefonen. Behöver vi kontrollera något fakta i ett jobbrelaterat mejl, så måste vi inte längre bege oss till arbetsplatsen. Ju enklare en handling är, desto mer sannolikt är det att vi utför den – oavsett kostnader eller fördelar.
De mest populära apparna är oftast gratis. Ju mer tid vi spenderar på att använda en viss app, desto högre värderar vi den. Apputvecklare vet detta, så många appar görs i både en enklare version som är gratis och en mer avancerad version som kostar pengar. Har konsumenten väl börjat spendera tid på den enklare versionen, är steget till uppgradering inte lika långt som det skulle ha varit om appen endast såldes i den avancerade versionen. iTunes App Store har uppskattningsvis genererat två miljarder dollar i försäljning. ”Gratis” säljer bra, med andra ord.
Vi är beroende av att ha skoj! Varför? Jo, för att det ger oss en omedelbar belöning. Spelet Angry Birds är ett bra exempel. Uppläggets omedelbara belöningssystem gör att det har hela 30 miljoner dagliga användare.
80%

Att skriva textmeddelanden medan man kör bil visar 80 % större risk att orsaka trafikolyckor än alkohol på grund av sin störande karaktär,

35%

35 % av vuxna som har familjer kontrollerar regelbundet sina telefoner vid matbordet.

66%

66 % som äger en smarttelefon sover bredvid sin telefon, och tittar på den precis innan de skall sova, och samma sak när de vaknar på morgonen.

48%
48 % medger att de har avslutat ett förhållande via SMS, e-post, Facebook eller Twitter.