Tips för att bryta digital stress

Det finns ett antal steg du kan ta för att få ditt Internetanvändande under kontroll. Även om du kan initiera många av dessa stegen själv, är det viktigt att du även får stöd utifrån. Det kan vara lätt att halka tillbaks i gamla mönster, särskilt om du använder Internet i ditt arbete.

450x550_sjalvhjalp

Hitta orsaken

Uppmärksamma eventuella underliggande problem som kan vara orsak till di digitala stress. Om du kämpar med depression, stress eller ångest, kan Internet vara ett sätt att lugna ner dessa känslomässiga tillstånd. Har du haft problem med alkohol eller droger i det förflutna? Påminner ditt Internetanvändande om hur du brukade dricka eller använda droger för att bedöva dig själv? Känna efter om om du behöver ta itu med andra missbruksfrågor, kanske återuppta och börja gå på möten för att få stöd.

Bygg dina coping-färdigheter. Är det möjligt att du använder Internet för att kunna lättare hantera stress eller arga känslor? Eller kanske har du har svårt att relatera till andra, eller är överdrivet blyg med människor i verkliga livet. Genom att bygga kompetens inom dessa områden kommer det att kunna hjälpa dig att klara av stress och påfrestningar på ett lättare sätt, utan att behöva använda Internet som en flyktväg.

Stärk ditt sociala nätverk

Stärk ditt sociala nätverk. Ju fler mänskliga relationer du har i verkliga livet, desto mindre behöver du Internet för sociala interaktioner. Avsätt särskild tid varje vecka för vänner och familj. Om du är blyg försök då att hitta aktiviteter som innefattar kontakt med andra människor såsom ett idrottslag, utbildningar, gå ett aerobicspass, boxning eller kanske anmäl dig till en matlagningskurs. Detta gör att du kan interagera med andra och låta riktiga relationer utvecklas på ett naturligt sätt.